Bekçi alımı yapılırken askerlik şartı aranıyor mu?

  • Anasayfa
  • Rehber
  • Bekçi alımı yapılırken askerlik şartı aranıyor mu?
bekçi alımında askerlik şartı

Ülkemizde bekçilik mesleği, asayiş ve güvenlikle ilgili olarak hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Ancak, bir süre öncesinde faaliyetleri durdurulmuştu. 2017 yılında çıkarılan bir kanun hükmünde kararname ile tekrar personel alımı yapılmaya başlandı. Bu nedenle, bekçi alımında askerlik şartı olup olmadığı konusunda ilgili bilgi kaynaklarına başvurmak gerekmektedir.

2020 yılında Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu düzenlemesiyle, çarşı ve mahalle bekçiliği alımı yasal olarak güncellenmiştir. İlk personel alımında yirmi şehir için 9.433 Çarşı ve Mahalle Bekçisi, 69’u kadın personel olmak üzere, görevlendirilmiştir. 2022 yılı Temmuz döneminde bekçi olmak için sınav başvurusunda bulunan toplam aday sayısı ise 265 bin düzeyindedir.

Bu başvuru rakamları, çarşı ve mahalle bekçiliği alımında yerini almak isteyen potansiyel adayların yeni alım dönemlerini beklediğini göstermektedir. Bu adaylar için “2022 bekçi alımında askerlik şartı var mı?” gibi soruların yanıtları aranmalıdır.

Askerlik Yapmayan Bekçi Olabilir Mi?

Askerlik, kariyer planlaması yapan erkekler için her zaman önemli bir görevdir. Ancak, istihdam edilecek kurumlar açısından personel kaybının yaşanmaması adına askerlik ilişiğinin olmaması şartı adayların önüne çıkmaktadır. Geleneksel olarak, “düzen kurmak” tabir edilen hayata atılma aşamasının askerlikten sonraya bina edilmesi yaygındır.

Askerlik Yapmayan Bekçi Olabilir Mi?

“2022 bekçi alımında askerlik şartı var mı?” sorusunun yanıtını Polis Akademisi başvuru duyurusu üzerinden inceleyelim. Başvuru şartlarının “f” maddesinde, “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” şeklinde bunun koşul olarak sunulduğu görülmektedir. Bu nedenle, 2022 bekçi alımında askerlik şartı var.

2019 yılında yayımlanan bekçi alım şartındaki değişiklik ile, “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” ifadesi yerine “Erkek adaylar için askerlikle ilişiğin bulunmaması” koşulu getirilmiştir. Bu terim, askerlik görevinin tamamlanmış olması, askerliğe elverişli olmaması sebebiyle rapor alınmış olması, askerlikten muaf olunması, çalışılan kurum tarafından askerliğin tecil edilmesi, okul süreci gerekçesiyle askerliğin tecil edilmiş olması gibi farklı durumları kapsamaktadır.

Ancak bahsettiğimiz gibi güncel ilanda açık bir ifadeyle “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” ibaresi yer almaktadır.

Nasıl Bekçi Olabilirim?

Bekçilik sınavı üç aşamadan oluşur: Türkçe, fen bilgisi, genel kültür ve sosyal bilgiler gibi konuları içeren bir ilk aşama, fiziksel yeterliliğin değerlendirildiği bir ikinci aşama ve son olarak sözlü mülakat.

Başvurular e-Devlet şifresiyle gerçekleştirilir ve adayların boyu 1.67’den yüksek, beden kitle endeksi 18 ile 27 arasında, askerlik görevini tamamlamış, yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış, kamu hizmetlerinden el çektirilmemiş, alkol ya da uyuşturucu madde tedavisi görmemiş, polislik eğitiminden uzaklaştırılmamış, terör örgütleriyle herhangi bir ilişki veya bağlantısı olmamış, siyasi parti üyeliği bulunmamış ve güvenlik ve arşiv soruşturmasında olumsuz sonuç almamış olması gerekir.

Adaylar sözlü mülakatta özgüven, konuşma becerisi ve genel iletişim düzeyleri değerlendirilir. Duyurular Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *